taas tuli mieleen sellane peruskysymys. siviilissa murhaaja joutuu kiinni jaatyaan vankilaan. sodassa jos joku kieltaytyisi tappamasta, tama varmaan tapettaisiin.

siis ihmisen tappaminen itsessaan ei ole "pahaa", muuten valtiot eivat tapattaisi tuhansia ihmisia hamutessaan maata tai oljya tai mita mikin.

TAI, valtio ei olekaan se, joka maarittelee hyvan. laki ei ole se, joka kertoo mika on oikein ja mika vaarin. laki on se, mihin on sopeuduttava, jos ei halua maksaa sakkoja tai joutua vankilaan, mutta laki itsessaan ei ole mitaan. laki on ihmisen omasta arvomaailmasta irrallinen.

luen kirjaa psykopaattisuudesta (ja narsismista). kirjan mukaan tama minun ajatteluni on psykopaattista. jos en omaksu lakia auktoriteetikseni. noh, mina en usko kirjaa tassa suhteessa, mina en ota typeraa moraalia valtiolta tai jostai muusta yhteisosta, moraalini tulee minusta, mina luon oman moraalini. kirjan mukaan olisin psykopaatti.

pikkasen on niiku narsistinen ajatettelu, tiedan tiedan, mutta kertokaa parempi?! on liian monta totuuden torvea tassa maassa, menettavat luotettavuutensa kun ei tieda mita kuunnella. toivottavasti ehka loytaisin itseni pian Jehovan Todistajana, ja kaikki olisi helpompaa. tuleva mahdollinen poikani ei tarvitsisi menna edes armeijaan.